Massage bij zwangerschap - de voordelen voor jou en je baby

 

Als (bijna) moeder is het vaak zoeken naar tijd voor jezelf. Thuis lukt dat niet altijd. Of misschien heb je last van zwangerschapsklachten, die je graag aan wilt pakken. Een zwangerschapsmassage is natuurlijk een fijn moment voor jou om te ontspannen, maar daar naast heeft het nog meer voordelen voor de zwangerschap.

 

Het eerste trimester

Zwangerschapsmassages zijn mogelijk vanaf 3 maanden zwangerschap en is geschikt voor vrouwen met een gezonde zwangerschap. Tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap is het dus af te raden om gebruik te maken van een massage. Dit komt omdat er in deze fase van je zwangerschap ontzettend veel gebeurt. In 12 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,9 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. De kans bestaat dat het bevruchte eitje, embryo of foetus wordt afgestoten door het lichaam. Of dit door massage opgewekt kan worden is niet aangetoond, maar om elk risico te voorkomen kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.

 

Voordelen van zwangerschapsmassage

 • Het helpt je ontspannen. Jouw mind, body èn soul komen helemaal tot rust. Het is ècht een moment speciaal voor jou en je baby.
 • Door een ontspannende massage wordt je immuunsysteem versterkt waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten. Het ondersteunt je herstel en het gezond functioneren van je lichaam.
 • Een zwangerschapsmassage verlicht typische zwangerschapsklachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderpijn, bekkenklachten, vermoeidheid, slecht slapen, vocht vasthouden, (kuit)kramp, rusteloze of vermoeide benen, pijnlijke voeten en misselijkheid.
 • Het vermindert de aanmaak van stresshormonen en bevorderd de aanmaak van ‘gelukshormonen’, zoals dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine (lees hier meer over deze stofjes). Hierdoor voel je je kalmer, blijer en lekker in je vel!
 • Tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en je lymfenstelsel wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby. Maar ook afvalstoffen raak je hierdoor sneller kwijt!
 • Wanneer je regelmatig gemasseerd wordt helpt het je om beter en dieper te slapen.
 • Je brein en lichaam leren zich makkelijk te ontspannen, wat je kan helpen om ook bij de bevalling goed te ontspannen. Het helpt je om uit je hoofd te gaan en in je lijf te komen.
 • Je baby profiteert mee van al deze voordelen!
 • Minder kans op te vroeg geboren baby. Ook is de kans op een te lichte baby kleiner.

 

Waar wacht je nog op?

Ik ben gespecialiseerd in ontspannings- en wellness massages voor zwangere vrouwen die voor zichzelf kiezen én hun kindje en meer willen genieten van hun zwangerschap. Het mooiste van alles? Deze massage wordt toegepast op een speciale massagetafel met buik- en borstuitsparingen, waarbij het lichaam op een optimale manier wordt ondersteund. Je kan dus lekker op je buik liggen!

 

BEKIJK AANBOD

 

Hoe is het voor de baby?

Een ontspannen mama zorgt voor een ontspannen baby. Baby’s in de buik worden beïnvloed door de stemming van hun moeder. De geluksstofjes, zoals dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine (lees hier meer over deze stofjes) die vrijkomen tijdens de massage, komen via de placenta ook bij je baby terecht. Bovendien voelt je baby aan jouw lichaam en hartslag dat jij ontspant, waardoor hij of zij óók ontspant.

Tijdens de massage worden baby’s vaak eerst beweeglijker. Dat komt doordat je ademhaling dieper wordt en er meer zuurstofrijk bloed naar je baby gaat. Een massage is een goede manier om dieper contact te maken met je baby, om daarna lekker samen te ontspannen.

 

Hoe vaak kan ik me laten masseren?

Na twaalf weken kun je je gerust tot aan de bevalling lekker laten masseren door een deskundige en gespecialiseerde masseur. Als je het eenmaal een paar keer hebt geprobeerd ben je vast en zeker verkocht.

Vaak komen vrouwen in het tweede trimester 1 keer in de 2 tot 4 weken. Als de zwangerschap in het derde trimester zit kun je wat extra rust gebruiken en komen vrouwen vaak 1 keer in de 2 weken. Dit komt omdat de snelgroeiende baby vaak zorgt voor extra rug-, schouder-, en bekkenklachten. Een zwangerschapsmassage kan jou daar verbetering of verlichting in bieden. En als je verlof hebt is het natuurlijk heerlijk om jezelf extra te laten relaxen!

 

Voorbereiding op de bevalling

Hoe vaker je bewust tijd maakt om te ontspannen, meer je lijf die stofjes vasthoud en eraan gewend raakt zich over te geven aan deze ontspanning. Wanneer je regelmatig de tijd neemt om te ontspannen, kan dit je helpen om ook tijdens de bevalling makkelijk die ontspanning terug op te pakken.

Onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die regelmatig een zwangerschapsmassage kregen minder vaak een vroeggeboren baby kregen in vergelijking tot een groep zonder massages. Ook was de kans op een te lichte baby kleiner.

 

Eventuele risico's

Bij een aantal omstandigheden moet je voorzichtig zijn met massage of wordt het zelfs afgeraden. Breng de masseur altijd op de hoogte van gezondheidsklachten en overleg bij twijfel altijd eerst met je behandelend arts, verloskundige of gynaecoloog of je veilig gemasseerd kunt worden. Doe dit in ieder geval bij:

 • Een hoge bloeddruk, trombose, hartklachten, spataderen, extreme vermoeidheid, misselijkheid en medicijngebruik.
 • Wanneer je vocht vasthoudt. Massage kan goed helpen om het vocht af te drijven. Het is alleen belangrijk om te weten of je bloeddruk gezond is.
 • Als er verhoogd risico is op een miskraam, vroeggeboorte of het loslaten van de placenta.

Veronique Neervens

 

info @ candradevi.nl

+31 6 83 31 14 33

 

Eymerickhof 26

5709 NC Helmond

(uitsluitend op afspraak)

​Ma

Di

Wo

Do

Vr - za- zo

| 19:30 - 21:00

| 10:00 - 21:00

| 10:00 - 21:00

| 10:00 - 21:00

| gesloten

COPYRIGHT © 2020 · CANDRA DEVI